Fotball-VM 2022 i adventstiden

Normalt er det håndballjentene som engasjerer sportsinteresserte nordmenn i ukene før jul når det kommer til lagidretter. Det norske håndballandslaget har gitt mye moro og spenning i mesterskapene i adventstiden gjennom de siste tiårene. I 2022 blir det også verdensmesterskap i fotball når VM 2022 går av stabelen i Qatar. Fotball-VM er noe man forbinder med sommeren, men i 2022 blir det altså en endring på det.

10% ukentlig cashback

100% upptil 2000 kr

100% opptil 5.000 kr

100% opptil 2000 NOK

100% opptil 2.100 kr

100% opp till 2000 NOK

100% opptil 5.000 NOK

100% opptil 2000 NOK

Omstridt tildeling av fotball-VM

Verdensmesterskapet i fotball for menn i 2022 skal etter planen avvikles i perioden 21. november til 18. desember. Med andre ord spilles finalen midt i julehandelen og juletrejakten. Alle VM som er avviklet gjennom historien er blitt spilt sommerstid, og det var også meningen med det kommende mesterskapet før det internasjonale fotballforbundet og de som tildelte mesterskapet, oppdaget at det kan bli skikkelig varmt i Qatar i juni/juli.

Det burde kanskje ikke kommet som noen overraskelse på noen, men gir vel en pekepinn på spillet som foregikk i kulissene før Qatar ble tildelt mesterskapet. Uten å gå så mye nærmere inn på dette, så er det mange historier og rykter som går om hvordan Qatar sikret seg fotball-VM i 2022. Landet ble tildelt mesterskapet 2. desember i 2010 i konkurranse med Australia, Japan, Sør-Korea og USA. Denne avgjørelsen har vært svært omdiskutert i ettertid. Det er et uomtvistelig faktum at av de 22 delegatene som bestemte at mesterskapet skulle gå til Qatar, er 16 av disse i ettertid blitt enten, suspendert, siktet eller havnet i fengsel.

 

Mye kritikk rundt byggingen av nye fotballstadioner

Med en gjennomsnittstemperatur på 41 grader på tidspunktene for kampene, ble det klart at mesterskapet måtte flyttes tidsmessig om det skulle bli avviklet i Qatar. Den endelige avgjørelsen om dette ble tatt i juli 2018 under fotball-VM i Russland.

Siden tildelingen av mesterskapet har det vært mye fokus på arbeidsforholdene til de som bygger stadionene som skal brukes under mesterskapet. Dette er gjestearbeidere som arbeider under det som betegnes som slavekontrakter, og under farlige forhold på byggeplassene. Dette har naturlig nok fått mye kritikk, blant annet fra Amnesty International, og selv om denne kritikken har ført til bedre arbeidsbetingelser og vilkår, er det et meget tragisk faktum at det hittil er over 6 500 personer som har dødd i forbindelse med arbeid relatert til fotballarenaer, flyplass og annet som behøves til mesterskapet.

Organiseringen av turneringen

32 nasjoner vil delta under mesterskapet i 2022, og i det innledende gruppespillet vil fire lag i åtte grupper konkurrere om de to første plassene i sin gruppe som gir avansement til åttendedels-finalene. I utslagsrundene går det slag i slag med åttendedelsfinale, kvartfinale, semifinale, bronsefinale og den store VM-finalen. Til sammen betyr det 64 kamper med mye god og spennende fotball.

 

Fotball-VM for 22. andre gang

Mesterskapet i 2022 vil passende nok bli det 22. verdensmesterskapet i fotball for menn. Det første mesterskapet ble arrangert i Uruguay i 1930, og deretter fulgte to mesterskap i 1934 og 1938, før andre verdenskrig satte en stopper for fotball-VM frem til 1950, da mesterskapet gikk i Brasil.

Siden den gang har det vært mesterskap hvert fjerde år. Inkludert Qatar så er det 18 nasjoner som har arrangert et fotball-VM. Mexico, Brasil, Tyskland, Frankrike og Italia har arrangert fotball-VM to ganger hver.

 

Brasil har vunnet VM flest ganger

Når det kommer til VM-titler er det Brasil som er den store nasjonen. Landet har sikret seg tittelen hele fem ganger. Det skjedde i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002. Med en tittel mindre finner du Tyskland og Italia. Disse to landene har med andre ord også forsynt seg godt i mesterskapene. Italia vant i 1934, 1938, 1982 og i 2006, mens Tyskland hentet hjem sine titler i 1954, 1974, 1990 og 2014.

Tre nasjoner er blitt verdensmester to ganger. Det er Argentina, Uruguay og Frankrike. England og Spania er blitt verdensmester en gang, og det betyr at det til sammen er åtte nasjoner som har kunnet løfte VM-troféet en eller flere ganger.

Flest VM-finaler er det Tyskland som har med åtte, mens Brasil og Italia har spilt henholdsvis syv og seks finaler. Argentina har vært i VM-finalen fem ganger. Frankrike og Nederland har spilt tre finaler hver. Til sammen er det 13 lag som har kommet til finalen i fotball-VM minst en gang. Tyskland, Argentina, Frankrike, England, Italia og Uruguay har vunnet VM-tittelen på eget gress. England og Uruguay er for øvrig de eneste landene som har gått seirende ut av de VM-finalene som de har spilt.

 

Hvem kan vi forvente å finne i VM?

Kvalifiseringene til mesterskapet i 2022 er godt i gang, men ennå er det bare Qatar som vertsnasjon, som er klare for mesterskapet. Det er å anta at de fleste mesterskapsgjengangerne klarer å kvalifisere seg til fotball-VM, men en eller flere av de store nasjonene kan plutselig ikke komme seg til mesterskapet, slik som Italia i 2018.

Brasil er det eneste landet som har vært i alle VM-sluttspill med 21 deltagelser. Tyskland har 19, mens Italia og Argentina har henholdsvis 18 og 17 mesterskap. Mexico har 16 sluttspill, mens land som Spania, Frankrike og England har kommet seg til VM 15 ganger hver.

 

Kommer Norge til VM for første gang siden 1998?

Norge var med i VM både i 1994 og i 1998, men etter fotball-EM i år 2000 har det blitt heller lite mesterskapsfotball på Norge. Det nærmeste vi har kommet er en del playoff som ikke har gått vår vei. Mange er spente på om Norge endelig klarer å komme seg til et nytt VM etter 24 år, men etter seks av ti kamper i VM-kvalifiseringen ser det lovende ut.

Mye kan skje på de siste fire kampene, men etter seks spilte kamper ligger Norge som nummer to i gruppen med like mange poeng som Nederland. To poeng bak Norge følger Tyrkia. De tre andre lagene i kvalifiseringsgruppe G er Montenegro, Latvia og Gibraltar. På de seks første kampene har Norge fire seire, en uavgjort og et tap.

Kun seier i gruppen gir direkte kvalifisering til fotball-VM i 2022, mens andreplassen gir en ny mulighet for VM-fotball gjennom playoff. Det ligger med andre ord an til en spennende høst for Ståle Solbakkens menn i jakten på et nytt VM-sluttspill.